Wespen & Hoornaars

WESPEN

Er zijn verschillende soorten wespen, maar de meest voorkomende zijn de sociale wespen en de solitaire wespen:

  1. Sociale wespen: Deze wespen leven in kolonies en werken samen in grote groepen. De bekendste sociale wesp is de gewone wesp (Vespula vulgaris) en de Duitse wesp (Vespula germanica). Ze bouwen hun nesten van papierachtig materiaal, dat ze maken door houtvezels te kauwen en te vermengen met speeksel. Deze nesten kunnen variëren van kleine ronde ballen tot grote, hangende structuren in struiken, bomen of gebouwen. Sociale wespen zijn vaak te vinden bij picknicks en barbecueplaatsen, waar ze worden aangetrokken door voedselresten.
  2. Solitaire wespen: In tegenstelling tot sociale wespen leven solitaire wespen alleen. Ze bouwen geen grote nesten en hebben geen koningin of arbeiders. Elk vrouwtje maakt haar eigen nest, legt eieren en zorgt voor haar nakomelingen. Solitaire wespen kunnen nuttig zijn in de tuin, omdat ze vaak jagen op insecten zoals rupsen en spinnen, die ze gebruiken om hun larven te voeden.

Het is belangrijk op te merken dat wespen nuttige insecten zijn in de natuur, omdat ze helpen bij het bestuiven van planten en het controleren van insectenpopulaties. Echter, wanneer ze zich te dicht bij menselijke bewoning vestigen en agressief gedrag vertonen, kunnen ze als plaaginsecten worden beschouwd en kunnen hun steken pijnlijk of gevaarlijk zijn voor mensen met allergieën.

HOORNAARS

Over de hoornaars bestaat er veel twijfel als dit een Europese of de Aziatische (invasieve) hoornaar zou zijn.

Het Verschil Tussen de Aziatische en Europese Hoornaar:

Hoornaars behoren tot de familie van de wespen en zijn indrukwekkende insecten die zowel angst als bewondering kunnen oproepen. Er zijn twee veelvoorkomende soorten hoornaars: de Aziatische hoornaar (Vespa velutina) en de Europese hoornaar (Vespa crabro). Hoewel ze enkele overeenkomsten vertonen, zijn er ook duidelijke verschillen tussen deze twee soorten. Bovendien kunnen hoornaars soms een overlast vormen in de buurt van menselijke bewoning.

Herken de verschillen!

Achterlijf

Het achterlijf van de Aziatische hoornaar is zwart met enkel één donkergeel achterlijfsegment. Het achterlijf van de Europese hoornaar bestaat voor twee derden uit geel. Het eerste segment is roodbruin en zwart. De tip van het achterlijf is altijd geel. Meestal zijn 2 rijen van zwarte stippen op een gele achtergrond zichtbaar.

Pootjes

De pootjes van de Aziatische hoornaar zijn zwart met opvallend gele tippen. De pootjes van de Europese hoornaar zijn volledig roodbruin. In zeldzame gevallen kan de roodbruine kleur verbleken, maar er is nooit zwart te zien. De pootjes van kleinere wespensoorten zijn bijna volledig geel.

Borststuk

Het borststuk is het lichaamsdeel tussen kop en achterlijf waarop poten en vleugels vastzitten. De bovenzijde ervan is bij de Aziatische hoornaar volledig zwart gekleurd en bij de Europese hoornaar zwart met roodbruine tekeningen. De roodbruine kleur loopt door tot op de bovenkant van de kop. Op het zwarte borststuk van andere wespensoorten (gewone wesp, Duitse wesp) zijn nagenoeg altijd duidelijk gele strepen of stippen te zien.

Aanpak

Het is belangrijk om bij het bestrijden van wespen ecologisch verantwoorde methoden te gebruiken, omdat dit helpt om schade aan het milieu en andere nuttige insecten te minimaliseren. Hier zijn enkele ecologische methoden om wespen te bestrijden:

  1. Preventieve maatregelen: Voorkomen is altijd beter dan genezen. Probeer te voorkomen dat wespen zich in de buurt van je huis vestigen door ervoor te zorgen dat er geen voedselbronnen beschikbaar zijn. Dek voedselresten af, houd vuilnisbakken goed gesloten en reinig regelmatig plekken waar voedsel wordt bereid en gegeten. Controleer ook regelmatig op verborgen nestlocaties, zoals in ongebruikte hoeken, gaten of spouwmuren, en blokkeer potentiële nestplaatsen.

  2. Natuurlijke afweermiddelen: Er zijn verschillende natuurlijke stoffen waar wespen een hekel aan hebben, zoals pepermuntolie, kruidnagelolie en citroen-eucalyptusolie. Het plaatsen van geurende planten zoals munt, basilicum of tijm rond je huis kan ook helpen om wespen op afstand te houden.

  3. Wespenvangers: Wespenvallen kunnen worden gebruikt om wespen op een ecologische manier te vangen en te verwijderen. Deze vallen zijn vaak gemaakt van glas of plastic en bevatten een zoete vloeistof die wespen aantrekt. Zorg ervoor dat de vallen zo zijn ontworpen dat andere nuttige insecten, zoals bijen, niet worden aangetrokken.

  4. Als je een primair nest ziet hangen (niet veel groter dan een tennisbal) kan dit met de nodige voorzichtigheid weggenomen en vernietigd worden door een professionele  ongediertebestrijder. Probeer dit niet zelf te doen als je niet beschikt over de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen!

Als de wespenplaag echter te groot of gevaarlijk is om met ecologische methoden aan te pakken, zijn hier enkele niet-ecologische opties die kunnen worden overwogen:

  1. Professionele bestrijding: Als je te maken hebt met een grote of agressieve wespenplaag, is het raadzaam om een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf te raadplegen. Wij hebben ervaring met het veilig en effectief verwijderen van wespen en hun nesten.

  2. Commerciële bestrijdingsmiddelen: Er zijn verschillende wespenbestrijdingsproducten op de markt, zoals spuitbussen of poeders, die je kunt gebruiken om wespen te doden. Het is echter essentieel om voorzichtig te zijn bij het gebruik van deze producten, niet enkel doordat bij benadering van het nest de wespen bijzonder agressief kunnen worden maar ook omdat sommige chemische bestrijdingsmiddelen schadelijk kunnen zijn voor het milieu en andere insecten bij verkeerd gebruik.

Onthoud dat het gebruik van niet-ecologische methoden alleen moet worden overwogen als een laatste redmiddel en dat het altijd beter is om eerst ecologische methoden te proberen om wespen te bestrijden. Als je twijfelt over de beste aanpak, geef ons gerust een seintje voor advies.

Zowel gewone wesp, de Aziatische als Europese hoornaars kunnen een overlast vormen in de buurt van menselijke bewoning, vooral als ze in grote aantallen aanwezig zijn. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen deze twee soorten hoornaars en te begrijpen dat elke situatie anders is. Ecologische methoden en preventieve maatregelen moeten altijd de voorkeur krijgen boven chemische bestrijdingsmiddelen. Als bestrijding noodzakelijk is, zoek dan professionele hulp om het probleem veilig en effectief aan te pakken.

De Aziatische hoornaar staat sinds augustus 2016 op de lijst van de Europese invasieve exoten. Lidstaten van de EU zijn verplicht om de soort bij waarneming te vernietigen.

 

 

Nog meer info? https://vespawatch.be/identification/