Muizen

Muizen zijn er in grote aantallen, en dat is goed voor onze biodiversiteit. 

Buiten zijn ze echte speeldiertjes en een bron van voedsel voor verschillende predatoren.

  1. Huismuis :

    • De huismuis is een veelvoorkomende soort die zich vaak in de buurt van menselijke bewoning bevindt. Ze zijn klein en hebben een grijsbruine vacht. Huismuizen kunnen zich snel voortplanten en zijn in staat zich aan te passen aan diverse omgevingen.
  2. Veldmuis :

    • De veldmuis is een knaagdier dat in open velden en landelijke gebieden leeft. Ze hebben een bruine vacht en staan ​​bekend om hun ondergrondse gangenstelsels.
  3. Bosmuis :

    • De bosmuis wordt vaak aangetroffen in bosrijke gebieden, heidevelden en tuinen. Ze hebben een bruine vacht met een witte buik en grote ogen.
  4. Spitsmuis :

    • Hoewel technisch gezien geen muis, lijkt de spitsmuis vaak op een muis. Ze hebben een spitse snuit en een korte staart. Ze voeden zich voornamelijk met insecten.

Echter, als muizen onze gebouwen binnendringen om voedsel of warmte te zoeken worden ze ongewenste indringers en kunnen ze helaas veel schade aan infrastructuur en voedingsmiddelen brengen en zijn er dus dus enkele opmerkingen:

  1. Voedselbesmetting:

    • Muizen zijn bekend als dragers van ziekteverwekkende bacteriën, virussen en parasieten. Ze kunnen voedselbronnen besmetten met hun urine, ontlasting en speeksel, waardoor de kans op voedseloverdragen ziekten zoals salmonella en hantavirus toeneemt.
  2. Structurele schade:

    • Muizen knagen continu aan verschillende materialen, waaronder elektrische bedrading, isolatie, hout en karton, om hun tanden te slijpen en toegang te krijgen tot voedselbronnen. Dit kan leiden tot structurele schade aan woningen en de kans op brand verhogen als ze aan elektrische bedrading knagen.
  3. Gezondheidsproblemen:

    • Muizen kunnen allergieën verergeren en astma veroorzaken door hun urine en uitwerpselen. Het inademen van opgedroogde muizenurine kan leiden tot ademhalingsproblemen en allergische reacties.
  4. Reproductiesnelheid:

    • Muizen hebben een zeer snelle voortplantingssnelheid, wat betekent dat een klein aantal muizen snel kan uitgroeien tot een plaag. Dit vergroot de moeilijkheid van het beheersen van de populatie.
  5. Knagen aan voedselverpakkingen:

    • Muizen knagen vaak aan voedselverpakkingen om toegang te krijgen tot voedsel. Dit leidt niet alleen tot voedselverspilling, maar verhoogt ook het risico op voedselbesmetting.
  6. Angst en stress:

    • Het feit dat muizen zich binnenshuis bevinden, kan angst en stress veroorzaken bij bewoners, vooral bij mensen die bang zijn voor muizen. Dit kan leiden tot slapeloosheid en andere gezondheidsproblemen.

Aanpak

Muizen kunnen gewoon via open deuren /poorten,… binnenkomen als deze even open blijven staan.

Echter is er bij veel gebouwen meer aan de hand.

Een kleine opening in de constructie is genoeg om een muis toegang te bieden en overlast te veroorzaken.

Deze kleine structurele fout vinden is van cruciaal belang om een permanente oplossing te bieden aan het probleem.

Wij zijn gespecialiseerd in het opsporen van deze foutjes en advies te geven om dit aan te pakken of eventueel de openingen dicht te maken. 

Bestrijding is altijd de laatste stap, hoe minder gifstoffen er gebruikt dienen te worden, hoe beter dit is voor de omgeving.